[ חזרה ]
ספר לחבר הוסף לפייסבוק הוסף ציוץ בטויטר

הנדסת אנוש בכלי עבודה ידניים

izuv

 מבוא: ארגונומיה (הנדסת אנוש ) הוא מדע העוסק באופטימיזציה בין הסביבה לבין האדם בהתייחס לעיקרון: התאם את העבודה לאדם על פי מגבלותיו ויכולותיו, הפיזיות והמנטאליות. הדבר בא לידי ביטוי בתכנון כלי עבודה, סביבת עבודה, נוהלי עבודה ושיטות עבודה. היקף הפגיעות התעסוקתיות על רקע ארגונומי הינו גדול דיו על מנת לחפש כל דרך למנוע התפתחות בעיות שריר-שלד או למזער נזקים כאשר הפגיעה כבר בשלבי התפתחות. אחת הדרכים לבקר התפתחות פגיעות תעסוקתיות אלו, היא לספק לעובד כלי עבודה בעלי תכונות ארגונומיות, שגם שימוש ממושך בהם, לא יגרום להתפתחות נזקים בטווח הקצר והארוך. כיוון שקיימת בעיה לשלוט במספר השעות  שהעובד מבצע את המטלה ובהרגלי עבודתו, אספקת כלי עבודה ידידותיים, נוחים ויעילים מהווה פתרון טוב שיכול לדחות עייפות ולהפחית עומסים ביומכאנים. חברות שונות בעולם המפתחות כלי עבודה ארגונומים ( כגון: Lindstrom  ו-  Bahco) שהבינו את הפוטנציאל הטמון בפיתוח כלים ארגונומים מבחינה כלכלית ושיווקית, מדגישות את האספקטים הארגונומיים באופן בולט ובונות את מערך השיווק על הקונספט הנ"ל.

סיכונים ארגונומים בעבודה עם כלים ידניים

קיים מידע רב המתאר את הסיכונים הנובעים מארגונומיה לקויה של כלי עבודה,השפעתם על תנוחת העבודה והסיכוי לפתח פגיעה תעסוקתית בגין שימוש ממושך בהם. יש לזכור שבזמן עבודה עם כלים תנועת הלפיתה מחייבת אותנו להפעיל כ-40 שרירים בו זמנית שעבודתם מתוזמנת ע"י 1700 קצוות עצבים שונים. כלי עבודה ידני הדורש הפעלת כוח גדול, דיוק רב ותדירות השימוש בו רבה מהווה סיכון למשתמש בשטח בעיקר אם מתלווים לזה גורמי סיכון נוספים כמו וויברציה, תנוחה קיצונית של כף היד, לחץ מכאני הנוצר מידית האחיזה ועוד.

קיימות מספר פגיעות תעסוקתיות שכיחות הקשורות לשימוש ממושך בכלי עבודה ידניים למשל:

  • דלקת בגידי האצבעות - 'אצבע הדק' Trigger Finger' ' 
  • לחץ על העצב בשורש כף היד הגורם לחוסר תחושה באצבעות- 'תסמונת תעלת כף היד' CTS-  
  • בעיות בזרימת הדם בכף היד כתוצאה מחשיפה ממשוכת לוויברציה- Hand Arm Vibration Syndrome

 

פתרונות ארגונומים בכלי עבודה ידניים

אחת מהדרכים החשובות ביותר לטיפול וצמצום החשיפה לפגיעות תעסוקתיות הנובעות משימוש עם כלי עבודה, היא לשלב עקרונות ארגונומיים בתכנון הכלי על מנת לאפשר שימוש קל ויעיל בכלי. העקרונות העיקריים מובאים להלן:

Û      מבנה ידית הכלי יאפשר לעבוד בתנוחה ניטראלית של המפרקים.

Û      גודל ידית הכלי יתאים לצורת האחיזה ולגודל כף היד של המשתמש.

Û      הכלי יהיה בעל משקל אופטימאלי ומאוזן במשקל.

Û      ידית הכלי תגן על המשתמש מפני טמפרטורה גבוהה או נמוכה מדי.

Û      משטח האחיזה של הכלי יהיה גדול כך שהעומסים יפוזרו באופן שווה על כף היד.

Û      מבנה הכלי יפחית למינימום את הוויברציה.

Û      הכלי יאפשר פיתוח כוח במינימום מאמץ.

Û      ניתן יהיה לעבוד עם הכלי  בזוויות ומצבים שונים.

Û      הכלי יאפשר לעבוד עם שתי ידיים במידת הצורך.

Û      הכלי יהיה נוח להחזקה ולא יגרום שפשוף או לחץ מיותר על העור.

Û      הכלי יופיע בגדלים מגוונים בהתאמה למטלות שונות.

 

סיכום

כלי עבודה, המעוצבים באופן ארגונומי חשובים בעיקר, כאשר השימוש בכלי דורש הפעלת כוח רב, דיוק גדול ושימוש ממושך. עיצוב ארגונומי של כלי העבודה יפחית את הסיכון להתפתחות פגיעות שריר-שלד הנובעות מחוסר התאמה של הכלי למשתמש הסופי. כלי עבודה ארגונומי יתרום להגדלת היעילות והבטיחות של העובד.

[ חזרה ]



03-5322117

ergotime@netvision.net.il

 

facebook

google

* שם:
* אימייל:
* טלפון:
Captcha
מי אנחנו - ארגוטיים הינה חברת ייעוץ רב-תחומית מהמובילות בישראל, המתמחה במתן פתרונות ארגונומיים (הנדסת אנוש) מתקדמים. החברה הוקמה בשנת 2002 על ידי צביקה כץ, במטרה להעניק למנהלים ולעובדים, כלים ליצירת סביבת עבודה נוחה ובטוחה ולרכישת אורח חיים בריא, במהלך שעות העבודה ולאחריה. לצביקה כץ, פיזיותרפיסט ( B.P.T ) ובעל תואר מוסמך בבריאות בתעסוקה ( M.Occ.H ), ניסיון של למעלה מ-20 שנים במתן ייעוץ ארגונומי ואת הכשרתו רכש במרכז ללימודי ארגונומיה – Robens Center for Health Ergonomics שבאנגליה.